Smartlappenkoor - Rond en Blond - 's-Hertogenbosch

Smartlappenkoor Rond & Blond is opgericht in 1999 door de huidige voorzitster. Zingen is haar van huis uit meegegeven en het oprichten van een eigen koor kwam voort uit de behoefte om iedereen de kans te geven om mee te doen. Kunnen zingen is dan ook niet het belangrijkste bij Rond & Blond. Plezier hebben in het samen zingen, is het uitgangspunt, gecombineerd met de persoonlijke inzet om er met elkaar iets moois van te maken.

In 1999 stonden rond de twintig mannen en vrouwen met elkaar klaar om de eerste liedjes in te studeren onder leiding van de dirigent Wil Koks. Inmiddels telt het koor ca. 60 leden, mannen en vrouwen, en is Wil Koks na 20 jaar opgevolgd door Annet Vervoort. Rond & Blond is een veelzijdig koor. Het repertoire bestaat niet alleen uit smartlappen, maar ook uit zeemansliedjes, nostalgische en actuele liedjes. Bovendien treden we jaarlijks met onze Kerstliedjes op voor een aantal Bossche verzorgingshuizen.

Rond en Blond? De naam leidt soms tot enige hilariteit en roept vragen op. Hoewel sommigen van ons wat ronder zijn dan een tijdje geleden en wellicht niet meer zo natuurlijk blond houden we de naam in ere. De naam is bij de oprichting bedacht door een muzikale vriend. Kort na onze oprichting is hij overleden. In onze naam leeft hij voort.
Onze thuisbasis was tot eind maart 2011 verzorgingshuis de Grevelingen in 's-Hertogenbosch. Vanaf deze datum is dat Sociaal Cultureel Centrum "De Biechten" in Hintham, gemeente 's-Hertogenbosch. Daar oefenen we eens in de twee weken. In de loop van de afgelopen jaren hebben we heel wat uitvoeringen verzorgd. U treft ons aan bij het Bossche Liederenfestijn dat in 2017 voor het laatst plaats vond, maar ook bij Den Bosch Maritiem en in de Bossche verzorgingshuizen. Hiernaast worden we gevraagd voor diverse liederenfestivals in Nederland, maar ook buiten Nederland traden we op in Trier (Duitsland) en Calella (Spanje).

Rond & Blond wordt begeleid door drie accordeonisten, Henca Boeijen, Hans Kamoschinski en Dieny de Vries. De dagelijkse leiding is in handen van het bestuur bestaande uit Ad Groenen (penningmeester), Willy Koks (secretaresse) en Annemieke Kamoschinski (voorzitster).
Rond en blond is aangesloten bij het LOVOK (Landelijke Organisatie Van Ouderenkoren)